Când minciuna devine strategie – și noi zâmbim resemnați

 

Când minciuna devine strategie – și noi zâmbim resemnați, pe fundal abstract în tonuri calde


Când minciuna devine strategie – și noi zâmbim resemnați

Am început să observ un tipar în discursul public. Oamenii nu mai reacționează când sunt mințiți. Nu pentru că nu știu. Nu pentru că nu-i doare. Ci pentru că, undeva pe drum, am început să acceptăm minciuna dacă e livrată frumos.

Am prieteni care spun: „Toți mint, important e să știe să mintă convingător.” Mă sperie asta. Mă întristează. Și mai ales, mă face să-mi dau seama cât de adânc am coborât în cinism, de parcă nu mai credem că adevărul e posibil.

Marketing politic și manipulare emoțională

Nu sunt specialist în comunicare. Dar am trăit destul cât să știu diferența dintre greșeală și manipulare. Când un politician vine și promite case la 35.000 de euro, apoi se justifică spunând că a fost doar o „strategie de marketing”, încep să mă întreb:

  • Minciuna mai e minciună dacă o numești strategie?
  • Sau pur și simplu și-a schimbat numele ca să nu ne mai simțim trădați?

Călin Georgescu și cazul idealului reciclat

Un articol publicat recent pe platforma Gândire Critică m-a pus serios pe gânduri. Sub titlul ironic, dar foarte bine construit –

👉 Călin Georgescu Premier, strategie de marketing?

Autorul deconstruiește imaginea unui lider care a fost odată văzut ca speranță, dar care azi pare mai degrabă un produs de imagine, vândut naivilor sub formă de adevăr absolut.

Ne-am obișnuit cu trădarea? Sau doar ne-am săturat să luptăm?

Ce mă doare cel mai tare nu e că ei mint. Ci că noi nu mai reacționăm. Că ne resemnăm. Că ne spunem „lasă, și-așa nu se schimbă nimic”. Dar gândirea critică nu înseamnă doar să „ne prindem” de manipulare. Înseamnă și să nu o acceptăm. Să nu o validăm prin tăcere.

Concluzie deschisă

Scriu aici pentru că nu mai vreau să simt că sunt singurul care vede contradicțiile. Poate că nu am toate răspunsurile. Dar știu că atunci când toți aplaudă o minciună, adevărul trebuie să înceapă undeva – măcar ca o întrebare.

Și dacă ceea ce ni se pare strategie e, de fapt, doar trădare ambalată frumos?

🧠 Mintea Liberă – nu îți spunem ce să gândești. Doar îți amintim că poți.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Am dat peste un articol care mi-a făcut ordine în gânduri

Iarna în care bunica nu mai avea pâine – o amintire amară din istoria uitată